VHZB
Vereniging Haptonomische Zwangerschapsbegeleiders
Fijn dat je er bent!
Wat de VHZB doet
Je bent op deze site beland omdat je op zoek bent naar een haptonomische zwangerschapsbegeleider, zelf zwangerschapshaptonomie geeft of er gewoon meer over wilt weten. Wat jouw doel ook is; de VHZB is er voor jou! Met handige zoekfuncties, ervaringsverhalen en antwoord op veelgestelde vragen. Ook vormen wij een platform voor onze leden waarbij uitwisseling, kwaliteitsbewaking en kennisdeling centraal staan.
Zoek een begeleider
Zoek je een haptonomisch zwangerschapsbegeleider bij jou in de buurt? Kijk op de kaart, klik op de praktijk waarvan je de gegevens nader wilt bekijken en open de profielpagina. Of klik hieronder verder naar de uitgebreide zoekpagina.
Haptonomische zwangerschapsbegeleiding
Wat houdt dat in?
Haptonomische zwangerschapsbegeleiding begint wanneer jullie dat willen. Idealiter start de begeleiding rond de 16-20e week van de zwangerschap (vanaf dan zijn de kindsbewegingen meestal goed te voelen voor zowel de moeder als de vader*).
Meestal bestaat de begeleiding uit zo’n 5-8 (om de twee à vier weken) sessies voor de geboorte en 1-2 daarna. Dit is afhankelijk van de vragen die er spelen.
*lees waar vader staat ook (levens)partner van de moeder.
01
Samen voorbereiden
Het is niet voor niets dat een zwangerschap negen maanden duurt. Die tijd hebben jullie nodig om samen vertrouwd te raken met alle veranderingen.
Bouwstenen hiervoor zijn bijvoorbeeld: samen vertrouwd raken met hoe je je als zwangere vrouw voelt en hoe je zwangere vrouw aanvoelt. En het betekent ook contact maken met elkaar en jullie kindje, het delen van verwachtingen en wat nodig is. Haptonomisch voorbereiden betekent samen praktisch bezig zijn.
02
Contact met jullie kind
De tastzin van het kind ontwikkelt zich al vroeg in de zwangerschap. Jullie kind is dan ook gevoelig voor aanraking en reageert hierop. Wanneer jullie dit regelmatig doen zal het kind jullie handen leren kennen. Daarnaast zorgt deze liefdevolle aanraking ervoor dat de baby zich welkom voelt.
03
Afstemming met elkaar en de omgeving
Tijdens de haptonomische zwangerschapsbegeleiding is er aandacht voor de veranderingen, die deze zwangerschap voor ouders en de eventuele broertjes en zusjes met zich meebrengt. Eenieder krijgt een nieuwe rol in het leven, het gezin en binnen de relatie.
04
Elke geboorte is uniek
Vele geboorteboeken zijn er geschreven, echter de geboorte van júllie kindje staat er niet in. Díe geboorte heeft nog nooit plaatsgevonden.
Geboorte: snel, langzaam, met toeters en bellen, thuis of in het ziekenhuis… maar hoe je het beleeft is van belang. Daarmee ga je aan de slag bij de zwangerschapshaptonoom.
05
Ruimte creëren
Een kindje verwachten betekent ruimte maken in vele opzichten. Bij jou als moeder is je lichaam steeds bezig om letterlijk en figuurlijk meer ruimte te geven aan je kindje. Bij jou als vader is meer ruimte nodig in het omarmen van haar groeiende buik en jullie kindje daarin. Ook bij jullie samen is meer ruimte nodig. Er komt iemand bij in jullie relatie; ruimte maken in de agenda`s om bijvoorbeeld samen naar afspraken van de zwangerschapshaptonoom te gaan. Én ook in huis maken jullie ruimte voor de kamer van jullie kindje.
06
Omgaan met emoties en gevoelens
Het verwachten van een kindje gaat gepaard met allerlei gevoelens en emoties. Dat betreft zowel de moeder als haar partner. Deze zijn van belang en mogen er zijn.
Als voorbereiding op de geboorte onderzoeken jullie met elkaar wat goed doet.
© Sprankelend Fotografie
Verdiepen van contact
In de haptonomische zwangerschapsbegeleiding staat centraal hoe jullie het contact tussen jullie samen en met jullie kindje(s) kunnen ervaren en verder kunnen verdiepen. Door nu stil te staan bij het contact tussen jullie en jullie kindje, creëer je een warme en veilige basis voor straks.
Toelichting
Wat is haptonomie?
Het ontmoeten, heel maken, heel de mens omvatten, aanraken om de ander te bevestigen in wat hij of zij is, in heel zijn of haar wezen – dat is de essentie van de haptonomische benadering.
Haptonomie houdt zich bezig met alles wat met voelen en ons gevoelsleven te maken heeft. Onze tast is ons grootste zintuig, immers wij voelen over en met ons hele lijf. Dat heeft dus te maken met wat wij direct voelen op de huid van ons lichaam. Daarnaast is er ook een voelen wat niet direct met aanraken te maken heeft, maar veel meer met gevoelens en emoties. We worden in ons gemoed geraakt door de mensen en de dingen om ons heen en dat merken we in ons lijf.
Samen voorbereiden
Zwangerschapshaptonomie was voor Praktijkvader Jeroen een onverwachte verrassing en betekende meer voor hem dan alleen het voorbereiden op de bevalling. Bekijk het artikel dat hij schreef voor Magazine KiiND of blader door de vele andere artikelen op deze site.
Verdieping
Blogs & Publicaties
Engelse waaier
Downloadversie van de Engelse waaier
bachelor-scriptie van Birten Pots
Binnen het perinatale zorgnetwerk zijn er heel wat alternatieve begeleidingsvormen aan een
opmars bezig, onder andere de haptonomische pre- en postnatale begeleiding van ouders en
kind. Lees in dit artikel de hele scriptie van Birten Pots.
Podcast HZB online
Ja, hij is er: de podcast! Esther Molenaar, haptotherapeut, die al heel wat podcasts over haptotherapie op haar naam heeft staan, heeft samen met Patricia Wichman een mooie aflevering gemaakt over zwangerschapshaptonomie.
HZB in beeld
In deze informatiefilm kun je zien hoe haptonomische zwangerschapsbegeleiding in zijn werk gaat.
Ben je benieuwd naar hoe een begeleidingstraject precies verloopt? Klik dan verder!
Websites met betrekking tot zwangerschap en geboorte
Veelgestelde vragen
FAQ’s
Wat is het verschil met andere vormen van zwangerschapsbegeleiding?
Zwangerschapshaptonomie is op één paar afgestemd. Je zit dus niet in een groep met andere vrouwen, maar gaat samen met je partner naar de begeleider. Wij laten de partner als volwaardig persoon deelnemen aan de begeleiding. Het aandeel van de partner is essentieel.
Wij werken met fysiek contact; de bevestigende werking van het aanraken wordt gebruikt.
De begeleiding is gericht op het maken van contact met elkaar en met het kindje in je buik. Zo sta je samen stil bij wat er nu is en wat er gaat komen.
Heb je minder pijn bij de bevalling na zwangerschapshaptonomie?
Je leert de pijn van de bevalling opvangen door naar de pijn toe te gaan in plaats van er van weg te gaan. Je partner leert hoe hij jou daarbij het beste kan steunen. Je krijgt handvatten waar je ook thuis mee uit de voeten kunt als voorbereiding op de bevalling. Er wordt ook aandacht besteed aan hoe de verloskundig zorgverlener erbij betrokken kan worden. Bij minder angst en stress tijdens zwangerschap en bevalling is de kans op complicaties lager. Hierdoor wordt de kans groter dat jij en je partner meer tevreden op de zwangerschap en de bevalling terug kunnen kijken. Lees meer over het omgaan met pijn tijdens de bevalling.
Wordt haptonomische zwangerschapsbegeleiding vergoed?
Overleg dit met je begeleider.
Geef jij zelf zwangerschapshaptonomie?
Word lid van de VHZB
Lid worden van de VHZB heeft veel voordelen. Zo ben je goed vindbaar op onze website voor zwangeren, hun partners en verwijzers en heb je zowel offline al online contact met collega’s door heel Nederland.
Wij bieden jou een eigen profielpagina en toegang tot ons forum. Maar ook kun je als lid kosteloos deelnemen aan workshops, lezingen en studiedagen.