Onderzoek effecten HZB: Meer affectief contact en minder stress

Resultaten onderzoek

Dit artikel verscheen in Haptonomisch Contact HC-2020-1

Download en lees het volledige artikel ‘Haptonomische Zwangerschapsbegeleiding: meer affectief contact en minder stress’ door Lidy Cornelissen en Harry van Nie (pdf 190 KB, opent in nieuw tabblad)

Marguerite van de Poll vroeg de leden van de onderzoekscommisie van de Vereniging Haptonomische Zwangerschapsbegeleiders (VHZB) naar de resultaten van hun meest recente onderzoek naar de effecten van haptonomische zwangerschapsbegeleiding (HZB) op het affectief contact binnen het drietal van moeder, partner en kind en op de mate van stress van het stel.

Lidy Cornelissen is GZ-Haptotherapeut, Haptonomisch zwangerschapsbegeleider en Relatietherapeut in Haptotherapiepraktijk Wijk bij Duurstede en in Praktijk de Verbinding: Psychotherapie en Haptotherapie in Tilburg. Tevens is ze als docent werkzaam aan de Academie voor Haptonomie.

Harry van Nie MMt is Manueel Therapeut E.S., Haptotherapeut voor volwassenen en kinderen, Relatietherapeut en Haptonomisch zwangerschapsbegeleider in eigen praktijk in Utrecht.

Wat is de aanleiding voor jullie onderzoek?

‘Vooral nieuwsgierigheid. Wij waren benieuwd of de effecten van haptonomische zwangerschapsbegeleiding (HZB) werkelijk meetbaar zijn en vroegen ons af, of er tijdens de begeleiding meetbare veranderingen optreden in de mate van affectief contact binnen het drietal van moeder, partner en kind en in de mate van stress van het stel. Daarbij komt dat door het brede aanbod op de markt er sprake is van teruglopende belangstelling voor HZB. Wij hopen dat onze onderzoeksresultaten kunnen bijdragen aan een positieve wending.’

Waar gaat het onderzoek over?

‘Wij hebben bestudeerd of er tijdens de haptonomische zwangerschapsbegeleiding van een stel, meetbare veranderingen optreden in de mate van:

  1. affectief contact tussen de partners onderling en hun ongeboren kind;
  2. stress van de moeder en haar partner.’

Wat was jullie aanname?

‘We hadden twee hypothesen:

H1: Haptonomische zwangerschapsbegeleiding leidt tot een toename van affectief contact tussen zwangere, partner en kindje tijdens de zwangerschap.

H2: Haptonomische zwangerschapsbegeleiding leidt tot een afname van stress bij de zwangere en haar partner tijdens de zwangerschap.

Daarnaast vroegen wij ons af of toename van affectief contact en afname van stress, anders is als het stel eerder een miskraam kreeg, complicaties had tijdens een eerdere  zwangerschap/geboorte, of juist de ervaring had van een eerdere, goed verlopen geboorte.’

Hoe hebben jullie het onderzoek uitgevoerd?

‘Aan de hand van het digitale dossier van de VHZB. Dit bestaat uit rapportages van haar leden over de door hen uitgevoerde zwangerschapsbegeleidingen. Het idee voor deze dossiervorming ontstond op het Symposium Nieuw Leven bij de presentatie van het gelijknamige boek (2010). Het digitale dossier is met name ontwikkeld om gericht onderzoek te kunnen doen naar de invloed van haptonomische zwangerschapsbegeleiding.

In overleg met de leden van de VHZB is een selectie gemaakt van de voor onze vraagstelling meest interessante vragen uit dat dossier, waarna hen verzocht is deze vragen in te vullen, werkend met een schaal van 1 tot 5*. De vragen over affectief contact (14 stuks) en stress (9 stuks) vormen de kern van ons onderzoek.

Door ook de geschiedenis erbij te betrekken over eventuele miskramen, complicaties bij eerdere zwangerschappen en ook of het een eerste kindje betrof, hebben we de onderzoeksvraag verbreed met factoren die mogelijk de antwoorden op de hoofdvragen zouden kunnen beïnvloeden. Zodoende hebben we vijf onderdelen van het digitale dossier gebruikt voor het verzamelen van data.

 

Bijlagen

Bij dit artikel horen enkele waardevolle bijlagen:

Onderzoek effecten HZB: Meer affectief contact en minder stress

Resultaten van het onderzoek dat de onderzoekscommissie van de VHZB verrichtte om de effecten van haptonomische zwangerschapsbegeleiding (HZB) op het affectief contact binnen het drietal van moeder, partner en kind en de mate van stress van het stel in kaart te brengen.

HC

31 maart 2020

Misschien ook interessant…

Geef jij zelf zwangerschapshaptonomie?

Word lid van de VHZB

Lid worden van de VHZB heeft veel voordelen. Zo ben je goed vindbaar op onze website voor zwangeren, hun partners en verwijzers en heb je zowel offline al online contact met collega’s door heel Nederland.

Wij bieden jou een eigen profielpagina en toegang tot ons forum. Maar ook kun je als lid kosteloos deelnemen aan workshops, lezingen en studiedagen.