Zwangerschaps haptonomie – meer dan een zwangerschaps cursus

Zonder verwachtingen en toch een tikkeltje zenuwachtig zitten we in de lichte praktijkruimte van zwangerschapshaptonoom Miranda Susebeek. Miranda stelt ons op ons gemak met haar vragen en luisteren. Er hangt een fijne sfeer in de rustige ruimte. Ik laat me al iets meer zakken in de stoel. Mijn handen op mijn buik waarin ik op dat moment ruim 21 weken ons eerste kindje draag.

Uit mijn hoofd en in mijn lijf

Na een vroege miskraam vind ik deze zwangerschap misschien nog wel iets spannender. Soms lijkt het alsof ik met een voet nog op de rem sta om echt te kunnen ontspannen en contact maken met dit kindje. Miranda vraagt of ik voldoende ruimte heb gegeven aan verdriet. Het raakt me. Ik voel ineens in mijn lijf dat er nog een brok zit met angst en teleurstelling. Zij ziet het. Ze legt uit dat door deze gevoelens toe te laten er ruimte kan ontstaan om te vertrouwen. En dat vertrouwen in mijn lijf en ons kindje groeit met elke sessie mee.

In mijn zoektocht naar een zwangerschapscursus kwam ik uit op zwangerschapshaptonomie. Dat de focus op aanraking en contact maken ligt, sprak me meteen aan. Uit mijn hoofd. En in mijn lijf. Dat vind ik nogal een uitdaging – helemaal nu ik zwanger ben. Ik wil graag leren om makkelijker contact te maken met mijn gevoel en om hier beter naar te luisteren. Weten hoe ik me kan voorbereiden op de bevalling. En hoe Thomas mij hierin kan ondersteunen. Want een bevalling doe ik niet alleen. Ik denk en wil dat hij daar een actieve rol in kan spelen.

 

Dat de focus op aanraking en contact maken ligt, sprak me meteen aan. Uit mijn hoofd. En in mijn lijf.

 

De kracht van aanraking

‘Jij mag aan de bak’, bevestigt Miranda terwijl ze naar Thomas kijkt. Je ziet hem in zijn hoofd schieten. We moet allebei een beetje lachen. De afgelopen weken hebben we thuis al meerdere gesprekken gevoerd over zwangerschapsbegeleiding, de bevalling, zijn rol hierin en onze opvattingen daarover. Daarin verschillen we, kun je gerust zeggen. Ik vind het dan ook heel fijn dat Thomas – ondanks zijn vleugje cynisme en gereserveerdheid – instemt om mee te gaan naar zwangerschapshaptonomie.

Tijdens de eerste sessie laat Miranda Thomas bewust contact maken met zijn kindje in mijn buik. Hij vindt het bijzonder om te merken hoe de baby naar zijn hand toe beweegt. En ik leer ook om bewuster te voelen en beter te letten op signalen van mijn lijf. Op het moment dat ik op de ‘tafel’ lig, ziet Thomas hoe ik zichtbaar ontspan wanneer hij mijn benen aanraakt. Zijn aanraking maakt echt verschil. Zodra hij mijn benen loslaat, voel ik in mijn lijf een duidelijke ‘nee, niet loslaten’. Miranda benadrukt hoe belangrijk aanraking is – juist ook tijdens de bevalling. Het gaat om contact maken én om in contact blijven.

Wanneer zij vervolgens iets voor wil doen, stapt Thomas automatisch opzij om plaats te maken. Allebei zijn we ons hier niet van bewust. ‘Jij mag ook je ruimte innemen, het is evengoed jouw kind’, zegt Miranda. Die boodschap is voor ons allebei een eyeopener. Ook als een verloskundige of gynaecoloog in de buurt wil komen, dan hoeft de partner niet direct weg te stappen. Hij/zij kan contact blijven maken door een arm, been of hoofd aan te raken.

Verder oefenen we bevallingshoudingen. In de veilige setting die Miranda creëert, durf ik – dan nog gek ogende – houdingen aan te nemen. Zo zit ik tijdens een sessie op een baarkruk en draai ik rondjes op een reuze skippybal. Ik besef dat er veel meer mogelijk is dan op je rug liggend weeën opvangen en bevallen, zoals je in de meeste films ziet.

Loslaten en vertrouwen

In vijf sessies leer ik meer op mijn lijf en gevoel vertrouwen. Mijn lijf waar nu een baby in groeit, kan straks deze baby geboren laten worden. Dat blijf ik zo bijzonder vinden. Verder ontdek ik dat een kleine ‘nee’ ook een ‘nee is’ en luister ik beter naar mijn behoeften. Thomas staat versteld hoe ik me op mijn gemak voel en beter naar mijn lijf leer luisteren. Hij is gaan inzien dat hem een belangrijke taak wacht om volledig aanwezig te zijn tijdens de bevalling en mij te ondersteunen. Zelf vindt hij het dan ook heel fijn dat hij handvatten heeft gekregen waar hij straks op terug kan vallen.

De terugkerende sessies gaan voor ons symbool staan voor een moment van rust naast alle reuring die zich buiten de praktijkruimte afspeelt. We verheugen ons er allebei op als we weer naar Miranda ‘mogen’ gaan. Ik vind het fijn dat we tijdens de sessies telkens bewust samen stilstaan. Stil staan bij het leven in mijn buik en bij wat gaat komen. Na afloop van de vijfde sessie verlaten we de praktijkruimte met de boodschap dat we alles wat we de afgelopen weken gehoord en geleerd hebben, mogen loslaten. Inclusief onze verwachtingen. Want een bevalling loopt toch altijd anders. ‘Op het moment dat het zover is, voel je wat jouw behoeften zijn en mag je erop vertrouwen dat jullie samen weten wat te doen,’ drukt Miranda ons op het hart.

Een verrassend begin

Voor de uitgerekende datum ga ik nog met vriendinnen uit ontbijten in de stad. Stel dat mijn vliezen breken in een openbare ruimte, vraag ik me ineens onderweg af. Die gedachte wuif ik snel weg. Nog geen uur later word ik verrast door gebroken vliezen aan de ontbijttafel en schiet ik even in paniek. Al snel valt er een rust over me en samen met mijn vriendinnen kan ik lachen om de situatie: het is begonnen! Compleet anders dan dat ik de start van een bevalling had voorgesteld. Dit helpt me meteen om de kleinste verwachtingen die ik nog had los te laten.

Die avond zet de bevalling pas door. Thomas en ik ontpoppen ons tot een sterk team: hij blijft in verbinding en ondersteunt me zoals we eerder hebben geoefend. Het lukt mij om de pijn toe te laten en op te vangen dankzij de oefeningen en houdingen die ik tijdens de zwangerschapshaptonomie heb geleerd. In plaats van angst en onzekerheid voel ik me vol vertrouwen en krachtig. Ook als blijkt dat de ziekenhuizen in onze woonplaats vol zitten en we uit moeten wijken naar een andere stad, blijf ik rustig. De weeën zetten in alle hevigheid door onderweg in de auto.

Onze dochter wordt die nacht geboren. Zittend op de baarkruk met Thomas achter me. In plaats van in het gevulde bad dat al klaar stond en zoals ik van tevoren had bedacht. Ik sta achteraf versteld hoe helder ik aan kon geven wat ik wel én niet wilde. Zonder verwachtingen maar luisterend naar mijn lijf en mijn behoeften op dat moment. Ook ben ik blij dat ik de baarkruk al even had uitgeprobeerd tijdens de haptonomiesessie, zodat ik een goed beeld en gevoel had bij de mogelijkheden.

Thomas en ik ontpoppen ons tot een sterk team: hij blijft in verbinding en ondersteunt me zoals we eerder hebben geoefend.

Van twee naar drie: een nieuwe balans

Een paar weken na de geboorte staat er nog een laatste sessie mét baby gepland. Samen blikken we met Miranda terug op de bevalling en hoe de eerste periode is gegaan. Thomas en ik delen allebei hoe we het hebben ervaren. Het is fijn dat er alle ruimte is voor ons eigen verhaal. Ook spreken we over het wennen aan onze nieuwe rol als ouder en het zoeken naar evenwicht nu we echt met zijn drieën zijn. Maar nog belangrijker, hoe we bewust aandacht blijven schenken aan onszelf en elkaar.

Info

Tekst: Met de Klaver – content, copywriting en communicatie
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/merlijndeklaver/
Beeld: privé

 

moeder met kind

Zwangerschaps haptonomie – meer dan een zwangerschaps cursus

Zonder verwachtingen en toch een tikkeltje zenuwachtig zitten we in de lichte praktijkruimte van zwangerschapshaptonoom Miranda Susebeek. Miranda stelt ons op ons gemak met haar vragen en luisteren. Er hangt een fijne sfeer in de rustige ruimte. Ik laat me al iets meer zakken in de stoel. Mijn handen op mijn buik waarin ik op dat moment ruim 21 weken ons eerste kindje draag.

7 januari 2021

Misschien ook interessant…

Geef jij zelf zwangerschapshaptonomie?

Word lid van de VHZB

Lid worden van de VHZB heeft veel voordelen. Zo ben je goed vindbaar op onze website voor zwangeren, hun partners en verwijzers en heb je zowel offline al online contact met collega’s door heel Nederland.

Wij bieden jou een eigen profielpagina en toegang tot ons forum. Maar ook kun je als lid kosteloos deelnemen aan workshops, lezingen en studiedagen.